Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Αγαπητοί μας «επισκέπτες», καλωσορίζοντάς σας στον ιστότοπό μας, σας μιλήσαμε για μια δική μας προσωπική οπτική πάνω στα «καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα» ή «projects». Αυτήν την οπτική δεν την υιοθετήσαμε αβασάνιστα. Αντίθετα, προσπαθήσαμε να τη θεμελιώσουμε πάνω σε γνωστές θεωρίες, επιλέγοντας, όμως εκείνες που ήσαν συμβατές με τους παιδαγωγικούς και κοινωνικο-πολιτικούς μας προβληματισμούς, καθώς και με τα οράματά μας για τον σχολείο και την κοινωνία.

Έτσι, στραφήκαμε στη Συστημική Σκέψη. Όχι, σ’ αυτήν που θεμελιώνεται στη βάση του Λογικού Θετικισμού, υιοθετώντας την ουδετερότητα της σκέψης και του λόγου (Συστημική των Παρατηρούμενων Συστημάτων). Αλλά, σ’ αυτήν που θεμελιώνεται κριτικά, υιοθετώντας την άποψη πως «ό,τι και αν λέγεται δεν είναι παρά ο λόγος ενός παρατηρητή» (Συστημική του Παρατηρητή). Στη συστημική σκέψη που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πάντα οι προσωπικές απόψεις και στάσεις, τα ανθρώπινα κίνητρα και «συμφέροντα». Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζει το κοινωνικό πεδίο ως τόπο, όπου η σκέψη αρθρώνεται σε λόγο για εκφράσει προσδοκίες, οι οποίες δεν θα θέτουν στο περιθώριο τους «άλλους».

Έτσι, για τη «Συστημική του Παρατηρητή», ο κόσμος μας προσεγγίζεται ως ένα κοινωνικο-πολιτικό και πολιτισμικό δημιούργημα, άρρηκτα δεμένο με ανθρώπινες επιλογές και αποφάσεις, με κατεστημένες αξίες, πρότυπα και κανόνες. Και για τους «συστημικούς» αυτής της κατεύθυνσης μεγάλη σημασία έχει η καθημερινή γλώσσα μέσω της οποίας επικοινωνούμε ως πολίτες και η σύνδεσή της με το «ποιος» μιλάει και «γιατί» και μικρότερη η κατασκευασμένη γλώσσα της επιστήμης… Σύμφωνα, λοιπόν, με τη «Συστημική του Παρατηρητή», ο κόσμος μας θα μπορούσε να ήταν διαφορετικός, αν οι ανθρώπινες επιλογές και αποφάσεις ήταν διαφορετικές και αν ήταν διαφορετικές οι αξίες μας, τα πρότυπά μας και οι κανόνες που έχουμε θεσπίσει. Και, εν τέλει, σύμφωνα με τους «συστημικούς» αυτής της κατεύθυνσης, τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα (α) σχεδιάζονται ως διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης και (β) οδηγούν τους μαθητές στην πορεία: «παρατηρώ, κατανοώ, ερμηνεύω, αμφισβητώ για να δρομολογήσω αλλαγές με τους άλλους για όλους».

Εμείς, από την πλευρά μας, στην ομώνυμη σελίδα του ιστότοπου, σας προτείνουμε σχέδια προγραμμάτων είτε ενσωματωμένα σε ένα e.book ή αυτόνομα και αυτοτελώς αναπτυγμένα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s