Εικόνα
0

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ;

Με μια πρώτη και βιαστική ματιά, θα έλεγε κάποιος ότι οι Ερευνητικές Εργασίες ήταν μια αγάπη καινούργια που μας τύλιξε στα δίχτυα της.

Για τους περισσότερους, όμως, από εμάς που είχαμε διανύσει μια ικανή πορεία στην Περιβαλλοντική, στις άλλες Σχολικές Δραστηριότητες και εν γένει σε ό,τι αποκαλούμε «project», οι Ερευνητικές Εργασίες δεν αποτελούσαν κάτι νέο.Ήταν ένα εγχείρημα που πατούσε πάνω σε αρχές που γνωρίζαμε και είχαμε δοκιμάσει στην πράξη σε αμέτρητα εργαστήρια με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και με μαθητές.

Το καινούργια ήταν το ότι το εγχείρημα απέκτησε χωροχρονικές συντεταγμένες στο Λύκειο. Σε μια εκπαιδευτική βαθμίδα που κατά κανόνα είναι προσανατολισμένη στις εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση.Το δύσκολο ήταν να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί του Λυκείου, ώστε να κάνουν υπερβάσεις διδακτικές, επιστημονικές και επιστημολογικές.Το ελπιδοφόρο ήταν το ότι δίνονταν η δυνατότητα στους έφηβους και τις έφηβες να φέρουν μέσα στη σχολική τάξη ζητήματα που τους απασχολούσαν και να εκφέρουν τον δικό τους ανεπιτήδευτο, κριτικό και αυτοκριτικό λόγο για αυτά.

 Με την έντονη και (κάποιες φορές) παθιασμένη ενασχόλησή μας με τις Ερευνητικές Εργασίες δεν απιστήσαμε στην πρώτη μας αγάπη. Αντίθετα την είδαμε να μετουσιώνεται, να «ξεμουδιάζει», να απλώνει τα όριά της. Την είδαμε να γίνεται μια αγκαλιά μεγάλη όπου τα πρόσωπα που δίνουν πνοή στο σχολείο θα απαντηθούν για νέες αναπάντεχες διαδρομές. Την είδαμε άλλοτε να παλεύει με δράκους και ΄’αλλοτε να βάφει με ασήμι τη σκουριά…….

Για τις Ερευνητικές Εργασίες θα βρείτε όλα όσα κάναμε, μάθαμε και νιώσαμε και θα θέλαμε να σας πούμε, κάνοντας «click» πάνω στην ομώνυμη σελίδα (στα «about») του ιστότοπου, όπως:

  1. Επιμορφωτικά σεμινάρια που οργανώθηκαν από τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.)
  2. Ενδεικτικά Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών από το «Βιβλίο του Εκπαιδευτικού» του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.),
  3. Υποστηρικτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς
  4. Επιμορφωτικά σεμινάρια στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης
  5. ‘Ένα κείμενο για το «πώς» αντιλαμβανόμαστε εμείς τις Ερευνητικές Εργασίες
  6. Ενδεικτικά παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών με νέα θέματα, τα οποία θα πολλαπλασιάζονται, αφού δοκιμαστούν σε επιμορφωτικά εγχειρήματα. Φροντίστε να μπαίνετε συχνά σ’ αυτήν τη σελίδα….. 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s